PROFESSORN OCH POLISEN GÖR TUMMEN UPP FÖR OV-PROJEKT

Esraa Alhassani får en spontankram av en liten tjej i hästsvans innan hon blåser igång ännu en handbollsmatch.
– Det var egentligen fotbollen som fick mig att hamna här, berättar hon i en paus.
Vilket kräver en förklaring.
– Jo, jag spelade i Eskilsminne när jag kom i kontakt med Moses. Alla känner ju honom, kan man säga… Sedan träffades vi på biblioteket också, där jag brukar plugga, och så hjälpte han mig med lite språk.
Kontakten ledde till deltidsjobb och nu är 17-åriga Esraa en av de anställda ledarna i Kvällsexpeditionen, projektet som Moses Alnuman är initiativtagare till och som han driver i OV Helsingborgs regi.
NÅR 800 BARN
Den här tisdagskvällen är det Wieselgrensskolans två trånga gymnastikhallar som är tummelplats för ett 60-tal ungdomar. På plats finns också kommunpolis Maria Zander och Eva Serlachius, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet.
– Det här är en utveckling av vår dagverksamhet med läxhjälp och handboll på flera skolor i utsatta områden, berättar OV Helsingborgs Johnny Karlsson, som bjudit in till studiebesöket.
Tillsammans med tidigare föreningsordföranden, Ragnar Lindqvist, kläckte han idén till Handboll för Alla (HFA), och hösten 2016 sjösattes integrationsprojektet.
Sedan dess har mycket hänt. I dag är namnet OV Handboll och Skola (OHS) och verksamheten har vuxit kontinuerligt sedan starten. Nu drivs OHS vecka efter vecka av fyra heltidsanställda och ett 15-tal deltidsanställda medarbetare – i elva skolor i anslutning till skoldagen och med kvällsaktiviteter på Drottninghög och i Wieselgrensskolan.
– Vi når ut till uppåt 800 barn, eller en tredjedel av alla i åldern 7 till 13 år i utsatta områden. Målet är att växa ytterligare, till att engagera ett 60-tal ledare och givetvis ännu fler barn om några år. Behovet är stort – ta en skola som den här där vi är just nu, här slutar 67 procent av eleverna i nian utan fullständiga betyg, fortsätter Johnny Karlsson.
LÅNG PROCESS
Kommunpolisen Maria Zander, som möter barn och ungdomar i OHS fokusområden dagligen, nickar igenkännande.
– Det handlar om att bygga förtroende, och det tar tid. Många lever i en bubbla där de känner att de har hela samhället emot sig. Därför är det viktigt att ha förebilder som kan få dem att förstå att det verkligen inte är så, säger hon.
Och fortsätter:
– Jag blir så glad när jag hör att två av killarna, som är ledare här i dag, har bestämt sig för att söka till polishögskolan. För något år sedan, när jag pratade med en av dem, var han rätt uppgiven och såg knappast någon framtid i Sverige.
Eva Serlachius, Maria Zander och Moses Alnuman står i dörröppningen och blickar ut över kvällsaktiviteterna i en av gympasalarna. En professor, en kommunpolis och en hängiven ungdomsledare.
– Jag har förstått att det handbollen gör här i stan är unikt. Vi behöver mer av den här typen av insatser i tider när söktrycket till barn- och ungdomspsykiatrin ständigt ökar. Och Skåne är verkligen inget undantag, konstaterar Eva Serlachius.
Professorn var nyligen lunchgäst hos OV BizNet – handbollsföreningens affärsnätverk – och blev nyfiken på OV:s sociala engagemang.
TIDIGT UTE
Under besöket i Wieselgrensskolan diskuteras konsekvenstänk och skolresultat, och vikten av att engagera föräldrar och lärare i processen.
– Vi har fått tillgång till ytterligare en lokal här på skolan där vi kan ha lite annan verksamhet kvällstid och där det finns möjlighet att prata djupare en stund. För en del kommer hit med sina problem och behöver det. Sedan, efter hand, har vi faktiskt fått bättre kontakt med föräldrarna och några dyker upp här också, inte minst på lördagarna, säger Moses Alnuman.
– Det är fin stämning och inspirerande och, inte minst, viktigt att ni gör en insats långt ner i åldrarna – innan det är för sent, säger Eva Serlachius.
När föregångaren Handboll för Alla drog igång var målgruppen främst barn i lågstadiet. Även om åldersribban höjts är fokus fortfarande att fånga upp ungdomarna så tidigt som möjligt. Men det fanns fler viktiga bitar i ursprungskonceptet.
– Vi lutade oss mot forskning, bland annat om ålder och kostnader. Det var viktigt att det skulle vara gratis, annars hade vi tappat alldeles för många. Uppsökande verksamhet kändes också angeläget, att komma ut till barnen där de finns – Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och på Söder. För många var handboll helt okänt och vi kunde inte räkna med att de skulle ta sig till våra lokaler i andra delar av staden, förklarar Johnny Karlsson.
– Ja, meningsfull fritid är verkligen ett framgångsrecept, fyller Maria Zander i.
MOTVERKA UTANFÖRSKAP
Bara någon kilometer från Wieselgrensskolan, med F- till 9-klasser, ligger Helsingborgs Arena. Där har stadens handbollsstolthet slagit publikrekord den senaste säsongen.
OV Helsingborg skrev historia våren 2025. Ambitionen att äntligen, tredje gången gillt, hänga kvar i högsta serien med herrlaget överträffades rejält. Allt slutade med succé och SM-slutspel. Det var 26 år sedan en nykomling gjorde något liknande.
Men framgångar på handbollsplanen är inte nog. Sportsligt och socialt engagemang går numera hand i hand.
– Förhindrar vi att barnen i de här områdena hamnar i en kriminell livsstil så sparar vi enorma belopp till samhället. Eftersom vi vill motverka utanförskap har vi även startat handboll för funktionsnedsatta. Det är ju också en grupp som verkligen rislkerar att hamna utanför. Vårt integrationsprojekt ska vara ekonomiskt självgående. Det har hela tiden varit målsättningen, och det går runt med stöd från näringsliv, stiftelser och lite bidrag från staden, summerar Johnny Karlsson.






