Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

Många bollar i luften när kvällsexpeditionen rycker ut

Publicerad 2024-05-02 20:28
Wiesel 3
Bolleken är i full gång och uteaktiviteterna drar mest en försommarvarm lördagskväll. Lina och Aya leder fotbollsövningarna på Wieselgrensskolan. FOTO: Per Ohlsson
Moses Alnuman är egentligen fotbollskille i grunden. Men förra året fick han tjänst som idrottsledare inom integrationsprojektet OV Handboll och Skola. Han tyckte inte att det räckte med de schemalagda träningarna i anslutning till skoldagarna på Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och Söder. “Det behövs sysselsättning på kvällar och helger också”, säger Moses, som har lockat med sig ett gäng unga entusiaster och dragit igång ännu mer fysiska aktiviteter.

Hassan Chahrour är en av de nya ledarna. Till vardags går han på Cultura gymnasium. Nu står han iklädd tröja med OV-emblem och blickar ut över ett vimmel av barn som jagar runt på Wieselgrensskolans konstgräs.

– Jag har haft Moses som fotbollstränare i Högaborg och tyckte det här lät bra och viktigt när han frågade mig om jag ville vara med. Det gäller att öppna sitt hjärta och hjälpa till, säger Hassan.

– Jag har pluggat lite konflikthantering och ledarskap också, och tycker det är intressant.

Kvällsexpeditionen bjöd först in till fredagsaktiviteter på Drottninghögsskolan.

Sedan en tid är bollen i rullning även på Wieselgrensskolan – mellan 18.00 och 20.00 både tisdagar och lördagar.

– Det är killarna och tjejerna själva som får bestämma vad vi ska göra, så det blir oftast både fotboll och handboll. Det viktigaste är att de inte är ute och strular. Nu kommer de hem trötta och svettiga i stället. Det är mycket bättre, förklarade Moses när vi besökte Drottninghögsskolan en mörk kväll i vintras.

ÖPPNA DÖRRAR

På Wieselgrensskolan är det stor kontrast. Eller försommarvärme, ljust och klarblå himmel.

Men konceptet är fortfarande detsamma – fotboll, handboll, basket, dans, hinderbana eller vad som lockar för stunden – och intresset minst lika stort.

Dörrarna står öppna och aktiviteter pågår såväl i två gympasalar som ute på den gröna planen. Eftersom skymningen lyser med sin frånvaro och kvällen är ljum, så väljer de flesta av uppskattningsvis 30-talet ungar i tioårsåldern och uppåt att spela fotboll utomhus.

Det som började som ett test har gett ringar på vattnet. Verksamheten har vuxit och Moses Alnuman har handplockat ett gäng ledare för kvällstjänstgöring i OV Helsingborgs regi.

– Det är folk jag litar på, såna jag träffat i olika roller och som visat att de har bra disciplin, säger han.

BIBLIOTEK OCH BASKET

En av tjejerna, Lina, förklarar hur hon hamnat i kvällsgänget.

– Moses hjälpte mig med läxor när jag var på biblioteket och pluggade. Det var historia, religion och lite annat och det var så det började, säger hon.

Aya heter en annan i gruppen. Hon har haft Moses som baskettränare tidigare.

– Jag bor i området och känner de flesta här sedan de var små, säger hon.

Och fortsätter:

– Nu går jag andra året på Jensen gymnasium och det är rätt mycket pluggande, men jag tycker det är roligt att ställa upp och hjälpa till på tisdagar och lördagar när jag blir tillfrågad.

Den här lördagskvällen leder hon fotbollsaktiviteterna utomhus tillsammans med Lina och Hassan.

Det är korta matcher och snabba byten som gäller, så att bänknötandet inte blir för tradigt. För här är många som vill vara med och jaga bollar av alla de sorter.

GODA FÖREBILDER

Sedan verksamheten utökades till Wieselgrensskolan har runt ett hundratal barn fångats upp varje vecka. En litet uppsving har till och med noterats efter ramadan och ledartillskottet har varit nödvändigt för att dra runt aktiviteterna.

– Vi kallar initiativet för kvällsexpeditionen och har anlitat sex ungdomar med bakgrund från områdena där vi håller till. De är mellan 17 och 20 år och mycket goda förebilder för barnen, säger Joakim Radermacher, som är partner- och kommunikationsansvarig för OV Handboll och Skola.

OV-projektet handlar om att minska utanförskap och allt började 2016 med Handbollsskola för alla i fyra utsatta Helsingborgsområden – Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och Söder. Våren 2024 har den sociala satsningen uppdaterats och fått nytt namn; OV Handboll och Skola.

Här erbjuds läxhjälp, handboll och annan fysisk träning i anslutning till skoldagen på ett tiotal skolor i nämnda bostadsområden. Dessutom finns träning för funktionsnedsatta på Filborna sedan ett par år.

Men Moses Alnuman tyckte det behövdes mer och tänkte utanför boxen. Det är därför stadens ledande handbollsklubb leker fotboll och basket i områden som tidigare varit obruten mark.

PER OHLSSON
Md wiesel2
Full lördagsrulle i gymnastiksalen. Två kvällar i veckan i Wieselgren och en i Drottninghög ges möjlighet till fysisdka aktiviteter.
Md wiesel hassan o moses
Hassan Chahrour och Moses Alnuman – två fotbollskillar som fann varandra i Högaborgs BK och nu gör gemensam sak även i OV Helsingborg.
Md wiesel 9
Rättning i leden. Hassan och Lina försöker organisera verksamheten.
Md wb
På Wieselgrensskolan har kvällsexpeditionen tillgång till två gymnastikhallar och fler alternativ till sysselsättning.
Md wiesel1
Aboudi, som är nyrekryterad OV-ledare, tränar själv olika kampsporter.
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub