Morgondagens män spänner redan musklerna
Det startade på gräsunderlag i Hittarps IK för båda två. Men rätt snart var det handbollen som tog över.
– Jag kommer från en riktig fotbollsfamilj och var väl fem år när jag själv började som knatte. Sedan startade de handbollsträning i Maria Park och jag testade det när jag var sju eller åtta. Jag valde handbollen på högstadiet. Jag kände att jag var bättre där, att fysiken passade mig, säger Elliot Eriksson.
– När jag var tolv hängde jag på en kompis, Olle Berndt, som fortfarande spelar i J-laget. Men jag höll på med fotboll och golf också under några år, fortsätter Alfred Arnelin.
MÅNGA LIKHETER
Det skiljer ett år mellan högernian Eriksson och högersexan Arnelin, men på A-pojknivå hamnade de i samma lag, och nu lever de i parallella handbollsvärldar med många beröringspunkter.
De bor grannar i Maria Park och pluggar båda ekonomi på gymnasiet, men på olika skolor och i olika hastighet. Elliot på Filbornaskolans fyraåriga idrottsgymnasium och Alfred på Procivitas.
– För mig fungerar det bra med ett extra studieår. Träningarna och de långa resorna tar ju rätt mycket tid, konstaterar Elliot.
Han fick sina chanser redan förra säsongen i Ligan och debuterade borta Redbergslid mellan jul och nyår 2022. I vinter har han fått mer och mer speltid, och sedan rutinerade högernian Emil Andersson skadade knät i hemmamatchen mot Lindesberg har det blivit ännu flitigare matchning. Som senast borta mot Västerås (seger med 34–26), där 19-åringen bland annat noterades för fem fullträffar.
– Jag tycker ändå att det är i försvarsspelet som jag utvecklats mest, säger han.
Och fortsätter om laget:
– Det är förstås svårt att jämföra, eftersom vi spelar på annan nivå nu, men jag tycker att vi är mer samspelta den här säsongen.
LOVANDE TONÅRING
Alfred Arnelin, som i Aftonbladet nyligen klassades som nummer fyra av landets mest lovande tonåringar, fightas med veteranen Johan Lundgren om ansvaret ute till höger. Vissa matcher, som borta mot IFK Ystad, har han fått stort förtroende och med råge tagit chansen. Andra gånger har det blivit 60 minuter på bänken.
– Det blir så eftersom jag dubblerar och spelar med vårt division 1-lag också. Men i bortamatchen mot Skånela fick jag mycket speltid – 45 minuter ungefär. Vi får se hur det blir hemma nu, för U-laget möter ju Eslöv dagen efter, säger en alltid spelsugen Alfred Arnelin.
Huvudtränaren Toni Johansson förklarar strategin, som ibland kan verka svårtolkad från läktarplats:
– Bara två unga spelarei rätt ålder (födda 2004 eller senare) får dubblera samma omgång i våra två lag. Det räcker med ett inhopp i A-laget så är det kört.
Samarbetsavtalet säger också att äldre spelare (födda före 2004) tvingas stå över en match om de kryssats (varit inne på plan) i matchprotokollet.
– Alltså blir det ett pussel, för min tanke är hela tiden att se till klubbens bästa och maximera båda truppernas styrka, fortsätter Toni Johansson.
För OV, som är nykomling i söderettan med sitt andralag (U-laget), är det viktigt att behålla division 1-statusen. Eftersom A-laget ångar på i Allsvenskan och snart är klart för Ligan så kan det framöver bli mer prioritet på division 1-laget, som kämpar i de nedre regionerna i sin serie.
FÖRSPRÅNG OCKSÅ I TID
Men ett snäpp högre tuffar segertåget som bekant på. Nu 20 raka vinster i Allsvenskan, och OV kan i lugn och ro rusta för större utmaningar. Dennis Pettersson, sportsligt ansvarig i herrsektionen, sticker inte under stol med att förutsättningarna för att sy ihop en slagkraftig trupp, som till slut kan etablera Helsingborg i handbollens högsta serie, ser bättre ut än vid tidigare försök. OV har i princip skaffat sig ett ointagligt försprång (i teorin är det inte helt klart men inget kan förstås stoppa laget från att vinna serien). En tidigt utkvitterad direktbiljett till Ligan innebär också att klubben har ett tidsmässigt försprång jämfört med konkurrenter som har en kvalfylld vår framför sig och som inte vet på vilken nivå de hamnar i seriepyramiden nästa säsong.
Samtidigt trycker ungdomarna på.
OV spänner musklerna och är vidare till fjärde steget i SM med såväl sitt P14-, P16- som P18-lag, och även på landslagsnivå rör det på sig.
Nye Marcus Björkman, värvad från Redbergslid, och Elliot Eriksson var båda uttagna i den senaste blågula U20-truppen. Dessutom är Alfred Arnelin högaktuell för en plats i Toni Johansson U18-landslag, som spelar EM i Montenegro i sommar.
Johansson, alltså ansvarig både för OV Helsingborg och Sveriges U18, kommenterar utvecklingen i de egna leden:
– Det är klart att de här unga spelarna tagit stora kliv och växt i takt med att de fått spela vecka efter vecka – dels i Allsvenskan men också minst 50 minuter i division 1.