Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

FULL KOLL PÅ NOLL-ÅTTORNA

Publicerad 2022-09-28 13:38
 gr nthj rta  10
Det började med en målvakt inför förra säsongen. Nu har Johanna Brejding, som hämtades från seriekonkurrenten Tyresö, fått sällskap av ytterligare fem spelare från olika Stockholmsklubbar. Möt en kvintett handbollstjejer som valt bort huvudstaden för OV och allsvenska ambitioner i Skåne.

Det är ingen hemlighet att tränaren Daniel Engdahl är hjärnan bakom "08-satsningen".

Full koll på noll-åttorna håller du på att dränera huvudstaden på handbollstalanger, Daniel?

– He, he, nej, så vill jag inte uttrycka det. Jag har ju varit tränare för olika lag i andra klubbar tidigare och stött på många av de här tjejerna både med H43 (Lund) och H65 (Höör) på ungdoms-, junior- och seniornivå. Sedan har jag kunnat följa deras utveckling. Ta Johanna exempelvis – när vi behövde en ny målvakt ville vi ha en som hade lite andra egenskaper och som kompletterade vad som redan fanns. Jag hade sett henne en hel del eftersom hon är samma årgång som tjejgänget jag hade i H43, och jag gillade vad jag såg. Jag kan väl säga att jag generellt har rätt bra koll på de flesta spelarna från division 1 till SHE. Sedan ligger det förstås mycket jobb bakom, för att hitta rätt, säger han.

Som vad?

– Först att se så att de passar in och är villiga att flytta. Självklart checkar jag så att de har rätt inställning. I regel har de ju gått på handbollsgymnasium, så det är en väg. Ja, och så har vi ju mött de flesta några gånger i allsvenskan. Man kan väl säga att vi hade en lista med potentiella förstärkningar inför säsongen där det fanns två, tre tjejer på varje position. Till slut blev det sex nya totalt, och det är ju rätt många ändå. I alla fall jämfört med förra året då det var två som kom till oss utifrån...

Vad kan du locka med?

– Vi har rätt bra rykte. Det märker man eftersom det hör av sig en hel del spelare på olika nivåer som vill komma hit, förutom de som vi själva scoutat. De vi fastnar för kan vi fixa boende till och även hjälpa till att hitta något lämpligt jobb åt, om det är det de vill ha. Men det är andra som sköter de bitarna.

SVAJIG UPPSTART

Det har varit lite svajigt både för laget generellt och även för nyförvärven under försäsongen. Cupmatchen hemma mot division 1-nykomlingen Huddinge (28–31) visade, för att leta något positivt, på hög förbättringspotential. Gästernas utgrupperade försvarsspel fick de grönsvarta att närmast se paralyserade ut.

Men veckan därpå åkte OV-damerna till Lund och höll jämna steg med hårdsatsande SHE-laget Lugi (32–32).

Sedan gjorde tjejerna närmast en bragdmatch, var länge i ledningen men kryssade (33–33) till slut borta i cupen mot vårens SM-finalist Skuru. En motståndare som, precis som Huddinge, spelar offenivt försvarsspel, men förstås på en helt annan och högre nivå.

Inte minst därför blev allsvenska premiärförlusten borta mot Kärra (20–41) en besvikelse. Att hälften av OV-målen producerades av nya Stockholmskvintetten är förstås klen tröst.

På hemmaplan väntar nu Tyresö (GA-hallen) respektive Skånela (IH). Två storstadslag med kopplingar till dagens Helsingborgstrupp.

Så, låt oss höra med nya 08-gänget – varför de bytte Stockholm mot Skåne. Unisont konstaterar de att handbollsklimatet i vårt avlånga land, inte minst på damsidan, är hetast i två regioner: i Göteborg och i just Skåne. Men varför just Helsingborg?

EN SEGER PÅ TVÅ ÅR

Hannah Eldås, från GT Söder, var först att bestämma sig för OV-alternativet och skrev på redan i mars. Hon förklarar vägvalet från – Söder till söder:

– Efter två år och 62 matcher med bara en seger i allsvenskan behövde jag komma till nån annan kultur, någonstans där man vinner handbollsmatcher. På grund av pandemin fick Söder stanna kvar i serien, trots att vi inte vann en enda match. Men det blev inte mycket bättre och bara två poäng nu senaste säsongen. Här i Helsingborg finns det vinnarskallar. Jag kan ändå säga att om någon verkligen kommer att bli glad när vi tar poäng så är det jag. Du fattar, med den bakgrunden...

Duon från AIK Handboll är inte lika svältfödd på framgångar. Det är inte på samma sätt någon typ av desperation som lockat dem att göra en skånsk resa. Kanske mer stabilitet.

– Vi hade bra förhållanden, med träningstider och så. Jag har spelat två säsonger i AIK. Första året pendlade jag från Västerås. Allt funkade egentligen perfekt fram till mitten av förra säsongen. Vår tränare fick inte förlängt kontrakt trots att det gick bra för oss. Det blev lite konstig situation under våren, vi hade i princip ingen som ledde laget och vi tappade mycket. Så dök den här chansen upp. Det är sköna tjejer och laget spelar rolig handboll, förklarar Victoria Orest, som också var tidigt ute med att bestämma sig för miljöombyte.

Klubbkompisen i AIK, Alice Hirsch, mittnia som skolats i Spånga, konstaterar:

– Det var ingen nackdel när jag fick veta att Victoria skrivit på för OV, det gjorde valet lite lättare.

Högersexan Moa Alesved är, precis som Alice, 19 år. Hon är fostrad i Skuru, har känt på SHE-spel med Irsta men kommer närmast från Huddinge, som förra säsongen alltså vann sin division 2-serie.

– Alice och jag har spelat ihop i stadslaget och kände varandra från gymnasiet. Nu jobbar vi båda som fritidspedagoger och extra resurser på en skola här i Helsingborg, berättar hon.

Moa Lindén anlände från Skånela, OV:s motståndare i andra hemmamatchen. Hon förklarar vägvalet:

– Jag kände att det fanns en möjlighet att ta nästa steg här. Det är ett bra alternativ helt enkelt. Vi spelade ju i samma serie och jag hade lite koll på laget. Och tydligen hade Daniel det på mig också, koll alltså, för det är mest honom jag varit i kontakt med, säger hon.

Så, upp till bevis för en ny 08-kvintett. Kartlagd och headhuntad av Daniel Engdahl och redo att kasta sig över nya utmaningar.

PER OHLSSON
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub