ETT UTVECKLANDE JOBB – MÖT MÅNGSYSSLAREN DAVID LÖFGREN

OV-tränaren David Löfgren var med och spelade hem HK Drotts senaste SM-guld 2013 (finalseger mot IFK Kristianstad med 28–27). De senaste säsongerna har han pendlat från Halmstad till Helsingborg. I första hand med ansvar för klubbens U-lag, som från och med hösten 2023 spelar i division 1.
– A-laget var ju uppe i Varberg i veckan och då pratade Dennis (Pettersson) och jag om att det var fem år sedan vi sprang på varandra just i Arena Varberg och ett frö såddes till det vi håller på med nu.
Det slutade med att David Löfgren handplockades till OV.
– Målet var att bygga upp ungdomsverksamheten, att göra steget mellan U- och A-lagen lite mindre. Och ja, det har väl börjat betala av sig lite grann.
NYTT GÄNG PÅ GÅNG
Som huvudtränare i division 1 och numera även assisterande i allsvenskan kunde David Löfgren konstatera att Carl Lindqvist, som han varit med och lotsat upp på seniornivå, var en av de stora segerprganisatörerna (bäste målskytt med sju fullträffar) när OV vann toppmötet i Varberg med klara 32–22 (14–10).
– Vi har fler, ett helt gäng till, som är på väg att på allvar visa upp sig i A-laget. Samtidigt är det ett problem för oss i U-laget att A-truppen har och har haft rätt många skador. Det gör att flera ur "mitt lag" flyttats upp för att fylla ut på träningarna. Vilket i sin tur gjort att vi haft det lite tunnare, tvingats göra tillfälliga rockader och inte fått ihop alla delar. Vi har spelat jämnt med lagen i ettan inledningsvis men bara fått oavgjort i två matcher hittills.
När Drott letar sig över Hallandsåsen för allsvenskt möte i IH känns det förstås lite extra för A-lagets assisterande. David Löfgren spelade i Halmstadslaget 2006 till 2014 och fortsatte sedan i olika tränarroller fram till 2017.
Vad behöver OV se upp med på söndag?
– Drott brukar vara strukturerat, och den här upplagan är inget undantag. Deras 7-6–spel kan ställa till det.
Nyligen möttes Redbergslid och Drott – etta respektive tvåa i maratontabellen i handbollens högsta serie – i andradivisionen. Två storheter lite på dekis.
Hur är intresset i Halmstad i dag?
– De har ju varit nere ett par serier och vänt, men nu är Drott på väg uppåt igen och siktar mot ligan. När de mötte Anderstorp i veckan kom det 2 500 åskådare, så visst finns det intresse i stan.
I Drott hittar vi för övrigt två bekanta OV-nunor – målvakten Emil Arthursson och högernian Niclas Närenborg. Tyvärr skadade den sistnämnde sig mot Anderstorp och blir borta en tid.
DUBBLA ROLLER OCH MER DÄRTILL
Det har gått en tid sedan David Löfgren själv hade något engagemang i Drott, där han efter egen spelarkarriär tränat både herr- och damlaget. Nu är det konkurrenten OV som gäller. Och alltså dubbla roller från och med den här säsongen.
Hur är rollfördelningen mellan dig och huvudtränaren Toni Johansson i A-laget?
– Man kan säga att jag finns till för att göra hans situation lättare. Det är Toni som har det yttersta ansvaret, som lägger upp taktiken och styr. Jag finns där för att bolla ideér och ifrågasätta.
Du jobbar som personlig tränare, lärare på Sannarpsgymnasiet och är engagerad i ett lag i division 1 och ett i allsvenskan åtta mil hemifrån. Hur ser en normal David Löfgren-dag ut?
– Jag kan ha min första kund i PT-studion klockan sex på morgonen, sedan är det lektion på NIU-gymnasiet (Nationellt godkänd idrottsutbildning) där jag har en 30-procentig tjänst, och så kan jag hinna med någon mer PT-klient eller lite taktikförberedelser innan det är dags att köra mot Helsingborg vid 14.30-tiden. Jag brukar vara hemma i Halmstad igen mellan 20 och 22. Man kan väl säga att jag mår bra av att ha mycket på gång. Men okej, jag har en fyraårig dotter och… ja, min sambo drar ett tungt lass.
Svensk handboll har slagsida mot sydväst. Inför förra helgens dubbelmöte med Skånela från Märsta diskuterade vi det med förre djurgårdaren Zoran Buzdika, numera assisterande i damlaget. David Löfgren, som själv fostrats i Skånela, har sin tolkning till varför huvudstaden har svårt att hävda sig i konkurrens med Skåne och Göteborgsregionen.
– Till största delen handlar det absolut om halltider. Andreas Windahl, som är uppvuxen i Stockholm, har berättat att när han spelade på juniornivå så var det tre träningar i veckan och två av dem mellan 21 och 22. De har för få tider och tränar för sent och för sällan helt enkelt.
Bättre förspänt i sydväst då. Och nytt toppmöte längs E20. Skåne eller Halland i allsvenska förarsätet?
