Strulig start på äktenskapet – det svetsade samman parterna

Publicerad 2022-10-07 16:03
Ov strul 2
OV-äntat äktenskap och OV-äntat trubbel. Många förvånades när Vikingarna och HF Olympia blev ett. Tränarblåsningen som inledde samarbetet mellan Olympia och Vikingarna blev rejält uppblåst i media.
Det började inte så bra. Ilija Puljevic presenterades som ny tränare och Bernt Larsson, mannen som rott affären i hamn, och Lars-Erik Jersmyr, Olympic/Vikings förste ordförande, verkade hjärtligt nöjda med valet. Huvudpersonen själv log mot fotograferna men hade något flackande i blicken under premiärpasset med division 1-truppen inne i IH.

Då läckte nyheten ut. Elitserielaget Lugi hade skrivit kontrakt med ny tränare: Ilija Puljevic från Sävehof.

Vi minns triangeldrama med tre klubbar inblandade – OV och deras två kommande motståndare i hemmahall.

Situationen var absurd.

Helsingborgs något luggslitna handbollsstorheter hade precis knutit äktenskapsband. HF Olympia och Vikingarnas IF hade förvandlats till Olympic/Viking (så småningom OV Helsingborg) och kallat till pressträff för att avslöja ett riktigt tungt namn som skulle leda färska division 1-fusionen mot nya höjder.

Med 28 års distans berättar Bernt Larsson, HF Olympias siste handbollsbas, om blåsningen.

– Jovisst, jag var uppe i Partille kvällen innan den där pressträffen och gjorde klart med Ilija. Patrik, min egen grabb, spelade ju i Sävehof säsongen innan och hade haft honom som tränare. Allt kändes bra inför uppstarten med nya Olympic/Viking.

PÅ HELT FEL SPÅR

Dagen efter mötet i Partille stod delar av handbollsstyrelsen beredd på Knutpunkten, dit Ilija Puljevic kom med hustrun för att titta på lägenhet och för att träffa ledare, spelare samt inbjuden media. Av någon outgrundlig anledning anlände paret Puljevic inte till sin nya hemstad från Göteborgshållet. I stället steg de av på perrongen där Malmö- och Lundatågen rullade in.

Då hade Lugi ännu inte kablat ut nyheten att de knutit Sävehofs succétränare till sig, och kanske anade ingen i välkomstkommittén i Helsingborg oråd. För det här var verkligen fel spår.

Sanningen var nämligen att Puljevic redan under tidig eftermiddag träffat lagledningen och några nyckelspelare i Lugis elittrupp. Klockan 14.30 skakade han hand med Lundaklubbens ordförande Bertil Andersén och Staffan Holmkvist, som var högsta höns i SEH (Svenska Europeiska handbollsförbundet), och bekräftade klubbytet. Sedan tog han tåget norrut med hustrun. Till Knutpunkten.

PLÖTSLIGT NYA FÖRUTSÄTTNINGAR

Några timmar senare, under rundvandring och lägenhetsinspektion i Helsingborg, chockade Ilija Puljevic sina värdar med en villkorslös reservation. Han krävde plötsligt att få hoppa av uppgörelsen med Olympic/Viking om han, vid senare träningspass med division 1-laget uppe på IH, inte ansåg att spelarna höll måttet.

En svårtolkad garantiklausul som helt ställde handbollsledningen och gjorde att presskonferensen blev en halvtimme försenad. Vi var några sportjournalister från lokal- och regionmedia som satt och skruvade på oss och undrade vad som var på gång. Eller snarare varför inget verkade vara på gång.

Klockan 17.30 klev till slut Ilija Puljevic, mannen som fört Sävehof till två raka SM-finaler, upp på podiet. Han berättade om sig själv, om sina fyra år i Partille och sin bakgrund i det forna Jugoslavien. Det var sannerligen en rätt imponerande kavalkad. Sedan reste han sig och gick iväg för att okulärbesiktiga ett division 1-lag han i princip redan ratat.

Kvar satt interimstyrelsens ordförande Jersmyr och berättade om klubbens långsiktiga satsning mot elitserien – en resa på mellan sisådär ett och tre år. Puljevic var fortfarande mannen som skulle navigera skutan rätt.

– Vi ska skynda långsamt, har inte råd med några fler färdiga spelare just nu utan satsar på ungdomarna, förklarade Olympic/Viking-basen.

Klockan 18.16, mitt under pågående träning, gick Tidningarnas telegrambyrå (TT) ut med nyheten att Ilija Puljevic var klar för Lugi. Ridå!

Där och då, en ljummen junikväll i Idrottens Hus 1994, suckade interimstyrelsens ordförande och funderade högt:

– Han har fört oss bakom ljuset och vi kommer att undersöka möjligheterna att rättsligt pröva det här.

INGA LÖFTEN – ELLER?

Ilija Puljevic hävdade själv att han aldrig gett löften för vare sig division 1- eller elitserieengagemang. Han påstod i stället att han förutsättningslöst hade diskuterat målsättning och ekonomiska villkor och i samband med detta uttryckt intresse för båda klubbarna.

I OV-lägret insåg man att loppet var kört. Plan B sattes i verket och helsingborgarna hittade omgående en ny tränare i Lund. Han hette Jan Rasmusson och hade under två år tränat… just det, Lugi.

– Jag vill minnas att vi gjorde klart med "Ralle" samma kväll som den andra affären sprack. Han hade bra meriter han också och fanns högt upp på vår lista med intressanta namn, fortsätter Bernt Larsson.

I OV-klippboken från säsongen 1994/95 läser vi vidare att Olympic/Viking rent sportsligt fick en rätt vinglig start med förlust i första träningsmatchen mot Ystads IF. I den andra skulle Ilija Puljevics stjärnspäckade Lugi gästa Norrehedshallen. Men tji fick nya division 1-kostellationen från Helsingborg – i stället dök division 2-laget Farmen upp.

– Det var bestämt att vi skulle möta Lugi, så skickar de sitt farmarlag. Tycker deras agerande är både svagt och nonchalant, kommenterade Jan Rasmusson i HD, inte så lite bitter på sin förra förening.

Åren har gått, framgångar har varvats med motgångar men nu är ett lag som heter OV på samma nivå som både Sävehof och Lugi igen. I dag känns det, trots en hel del turbulens under smekmånaden, som ett rätt stabilt äktenskap. Kanske svetsade triangeldramat sommaren 1994 trots allt samman O och V till en på sikt vinnande enhet.

PER OHLSSON


Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data
Handbollens huvudpartner
Md obos
Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub