Möt en van guldmakare – Per Carlén mellan VM-uppstart och OV-omstart
Han lockades till Helsingborg 2017, av folk som ville gräva guld i sand. Varför inte satsa på en man med smak för de ädla medaljerna? Som dessutom, under sin storhetsperiod, var vår meste landslagsman samt tidernas bäste målskytt i blågult.
Men, faktum är att det kunde gått snett under uppväxten på värmländska Hammarö. Det kunde blivit Boltic eller Färjestad och sedan vet man inte var det hade landat.
Handboll var nämligen ingen självklarhet. Per Carlén testade det mesta hemma i Karlstad. Ishockey, fotboll, pingis, bandy, friidrott och ännu mycket mer. Ja, i stort sett vad som erbjöds.
– Det lutade trots allt mest åt hockey, men i nian växte jag så det knakade. Åtta centimeter på höjden och säkert lika många kilon, berättar han.
Det borde knappast vara någon nackdel på en hockeyrink. Men det var andra tider.
– Plötsligt var jag seg på skridskorna och blev inte uttagen i Värmlands TV-pucklag. Just då skulle alla spelare vara stöpta som Håkan Loob. I dag är det annorlunda, nu är inte lite tyngd något hinder. Tvärtom.
Kanske var det tur att det blev som det blev, för annars hade väl Per Carlén blivit en backbjässe av Kenny Jönsson- eller Kjell Samuelsson-mått och modell. Om det burit från Hammarö HC ända till NHL är en annan fråga. Det gäller att hitta rätt, och handbollsvalet är inget att ångra.
Facit: VM- och EM-guld plus SM-segrar med Heim och Ystads IF under den lysande lysande Bengan Johansson-eran. I ett handbollslandslag varken var eller är volymniös utveckling kombinerat med styrka något problem. Åtminstone inte om man kan ta emot bollar och hysta dem i mål, eller om man är en jäkel på att stångas på linjen med biffiga motståndare.
Tillbaka till Hammarö.
– Vi bodde alldeles intill idrottsshallen och jag var där jämt. Ja, vi hade en bra tränare i handboll i IFK Skoghall. Vi var några stycken i samma årgång som var rätt hyfsade och vi tog oss vidare rätt långt i JSM och så...
– Sedan blev jag uttagen på riksläger bland en massa killar från Skåne och Göteborg. Att komma från Värmland och vara den ende därifrån var en utmaning. Det sporrade mig, mest av allt handlade det nog om det.
Resten är alltså handbollshistoria. Till slut, efter 40 år som spelare och tränare, var Per Carlén inställd på något helt annat. Att sadla om och etablera sig i trädgårdsbranschen tillsammans med en kompis hemma i Ystad.
– Jag hade precis avslutat mitt uppdrag som förbundskapten i Israel och ville satsa på min stora hobby. Då hörde OV av sig och det blev som det blev. Jag hade ju varit med och jobbat en hel del med beachhandbollen i Åhus och tyckte upplägget i Helsingborg, med stort fokus på skolor, lät intressant. Men jag var tydlig med att jag inte ville ha någon operativ roll. Just det hade jag gjort så det räckte.
Sedan har det rullat på. Beachhandbollen har växt, även om pandemin satt käppar i hjulen.
– Någon gång i september började vi förbereda för årets turnering och vi försöker komma med lite nyheter.
Per Carlén hade inte varit Per Carlén om han inte delat med sig av sina erfarenheter i OV även på seniornivå.
– Jag brukar se A-lagets hemmamatcher tillsammans med Mats (klubbchef Engblom) och fungerar som lite bollplank, kan man väl säga.
Och hur ser det ut såhär långt, tycker du?
– Det började väldigt bra, men vi har haft otur med skador på några tunga spelare. Det är ju så att det handlar om att vinna rätt matcher och vi borde nog haft med oss något hemma mot Lugi och Guif för att det skulle kännas okej. Nu har vi några riktiga nyckelmatcher efter uppehållet – borta mot Aranäs, Önnered och Lugi och hemma mot Malmö. I första hand gäller det om att undvika sistaplatsen för att åtminstone få spela kval. Att trilla ner igen hade varit riktigt, riktigt jobbigt. Jag har varit här i sex år nu och tre gånger under den tiden har vi åkt ur högsta serien.
Närmast väntar regerande mästaren Ystads IF. Som Per Carlén vann SM-guld med 1992 och där han varit engagerad i olika roller, bland annat som ungdomsledare i elva år, som utbildningsansvarig och som tränare på handbollsgymnasiet.
Vilka känslor har du egentligen när OV tar emot YIF, som ju för övrigt tränas av din son?
– Jag brukar säga till Oskar, när vi ska möta dem, att vi i OV faktiskt har mest behov av poängen. Men han är dålig på att lyssna.
Sonen Oskar hann förresten med 78 A-landskamper innan korsbanden sa stopp.
Men det finns mer talang i familjen. Dottern Hilda har vaktat landslagsmålet i fotboll och representerat Hammarby, Piteå och Linköping i allsvenskan.
Till sist Per Carlén; vad tror du om VM, som precis drar igång?
– Arrangörsländer brukar gå långt, men samtidigt är det svårt att vinna två mästerskap i rad. Det är väl bara Frankrike som lyckats med det i modern tid. Det känns som om (Glenn) Solberg fått med de spelare han vill ha och att det finns bra alternativ på alla positioner. Minst semifinal är en rimlig gissning.
Fakta Per Carlén
Seniorklubbar som spelare: Drott, Hellton, Heim, Warta, Grannolers och Atletico Madrid (Spanien), Ystads IF.
Landskamper: 327 i A-landslaget (1026 mål). 22 i U-landslaget (42 mål).
Meriter: VM-guld (1990), EM-guld (1994), OS-silver (1992, 1996), VM-brons (1993, 1995). Svensk mästare med IK Heim (1983) och Ystads IF (1992).
Klubbar som tränare: St Otmar (Schweiz), HK Malmö, Flensburg och Hamburg (Tyskland), Bjerringbo-Silkebrg (Danmark). Dessutom ett inhpp som assisterande i OV 2020 i ett försök att rädda laget kvar i ligan.
Landslag som tränare: Sverige U21 samt Israel.