Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

Nostalgimöte för Radermacher när Guif kommer på besök

Publicerad 2022-11-17 22:18
Ov. jocke idag
"Det verkar finnas en harmoni i truppen som kan räcka långt. Hoppas verkligen att man fortsätter tro på det egna spelet och att de klarar sig kvar."
Joakim Radermacher var ingen speedwaykille precis. Så det fick bli det andra alternativet. "Ja, växte man upp i Eskilstuna var det antingen Smederna eller Guif som gällde. Etersom pappa spelade handboll och Guif- och landslagslegendaren 'Bobban' Andersson gifte in sig i släkten så var valet lätt."

Ja, såklart blev det full gas på handbollsplan. Och rivstart på en lång och framgångsrik karriär.

– Numera har jag ingen kontakt med Guif-folk. Jag hängde med och följde dem lite på avstånd så länge Bobbans grabb Robin spelade.

Så när OV tar emot Eskilstunalaget i Arenan en fredagskväll i november är det ingen tvekan om var sympatierna finns. För största delen av sin handbollstid har Joakim Radermacher, 58 i dag, förlagt till Helsingborg och Idrottens hus. Först som spelare, sedan som ledare och tränare.

Hur började resan?

­– Jag flyttade med mamma och min bror från Eskilstuna till Göteborg när jag var 16 och det passade ju rätt bra eftersom jag sökte och kom in på riksgymnasiet där. Det blev så att jag började i Västra Frölunda och spelade med A-pojkarna och juniorerna och i deras utvecklingslag.

Så hur hamnade du i Skåne?

­– Peter Matthijs och Christian Lindvall gick också på handbollsgymnasiet. De var samma årgång som jag och spelade för MBI, som vann JSM ett par gånger. De lockade med mig ner till Malmö, kan man väl säga. Det var ett talangfullt gäng och vi började klättra genom serierna. MBI höll ju till i Rosengård och det präglade laget även om det inte var riktigt som det är i dag. Men det var definitivt rätt speciell mentalitet ute i området och i laget. Tja, vi var 18 och 19 år någonting och kände att vi kunde slå världen.

Sedan då? Varför Helsingborg?

­­– Vikingarna trillade ju ur allsvenskan bara två år efter de tagit SM-guld, och vi tog ett steg till uppåt och så möttes vi säsongen 83/84. Kaj-Åke Andersson, som tränat dem när de tog guld och som haft landslaget också, var hos oss i MBI då och vi vann över dem om jag minns rätt. Sedan slutade Bo "Pigge" Persson i Vikingarna och de letade efter ersättare. Åke Olsson och Stig Nilsson, som var de stora ledarna på den tiden, tittade mest efter såna som gjort många mål... och inte mycket annat. Det blev så att de fick ögonen på mig och jag flyttade till Helsingborg. Jag körde budbil, hade jobb på deras kansli och så gjorde jag lumpen. Och framför allt blev jag kvar.

Det blev många säsonger i grönt och vitt och så småningom även i en helt ny handbollskonstellation ­­– en kombination av det bästa staden hade att erbjuda. När Olympic/Viking såg dagens ljus 1994 tillhörde niometersspelaren Joakim Radermacher veteranerna. Tillsammans med Peter Hildingsson, Thomas Törnkvist och Lars Ekström var han en av överlevarna från Vikingarnas sista gästspel i högsta serien säsongen 1989/90.

Sedan fortsatte han ytterligare några år och avrundade i Kävlinge ­– även då ihop med följeslagarna "Hilding", "TT" och "Ekis". Lägg därtill åtskilliga säsonger som ungdomsledare och -tränare i OV när egna barnen förde handbollsarvet vidare.

Nu har han slagit sig ner i gränslandet mellan Skåne och Halland ­– med jobb i Varberg och handbollshjärtat kvar i Helsingborg. Klart att det är något extra när OV får besök av moderklubben. Dagens motsvarighet till Joakim Radermacher heter förresten Emil Andersson, den Guif-fostrade högernian, som är nyckelspelare i hemmalaget. Men det är en helt annan historia.

Många matcher och många mål blev det, men vilka var höjdpunkterna under karriären. När var du kort sagt som bäst, Jocke?

­– Jag fick chansen i U21-landslaget under NM (Nordiska mästerskapen) men konkurrensen var rätt tuff i den där årgången med alla 64:orna. Ola Lindgren och Staffan Olsson fanns ju på nio meter och så Magnus Wislander och lite annat folk på andra positioner. Kanske var det i 24-, 25-årsåldern jag själv var på topp. Vi kvalade ju till högsta serien fem år i sträck med Vikingarna och hade ibland lite oflyt men var i alla fall uppe och vände någon gång. Sedan gick vi till semifinal i cupen också, men där blev Drott för tufft.Lång karriär blev det. Vilka personer har påverkat dig mest?

Vilka personer påverkade dig mest under en lång karriär?

­– Först var det Håkan Drath och Lars-Erik Säll under pojk- och juniortiden i Frölunda­ – en teoretiker och en praktiker, kan man nog säga. Självklart Lars Norgren också, som kom till Vikingarna och tänkte nytt när det gällde spelsystem och en massa annat. Hans Jansson var också urtypen för god ledare. Einar Linno, som jag hade i Kävlinge, är en annan tränare som varit viktig ­– han kunde verkligen bygga lag och få med sig truppen.

Hur mycket följer du handbollen i dag?

­– Det finns ju stora möjligheter nu och jag ser mycket från Champions league både på herr- och damsidan och en hel del ligamatcher från Tyskland. Sedan följer jag givetvis OV extra noga, och är på plats någon gång ibland.

Hur tror du då det går för säsongens upplaga?

­– Trots en del förluster på slutet känns det ändå rätt stabilt. Det verkar finnas en harmoni i truppen som kan räcka långt. Hoppas verkligen att man fortsätter tro på det egna spelet och att de klarar sig kvar.

Smederna blev svenska mästare i speedway för sjätte gången nu i höst. Själv kan du, trots alla framgångar och oräkneliga handbollsmål, inte skryta med mästerskap eller några ädlare medaljer. Är du säker på att du valde rätt när du gasade igång karriären i Guif en gång i tiden?

­– Ha, ha, jo det är jag rätt säker på.

Per Ohlsson
Md ov. kvartett
Kvartetten som inte sprängdes ­– i första taget. Joakim Radermacher, Peter Hildingsson, Lars Ekström och Thomas Thörnkvist var länge slitstarka tillsammans. (Faksimil: NST)
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub