Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

WIN-WIN I EN VÄXANDE HANDBOLLSVÄRLD

Publicerad 2023-12-06 06:59
Hb4
På golvet i Teknikhallen i Helsingborg tar sporten ett litet kliv framåt.
Samtidigt som Emma Lindqvist, Jenny Carlson och damlandslaget jagar mot VM-medaljer händer det saker på gräsrotsnivå. Vi träffar en entusiastisk målvakt i rullstol, ungar som balanserar sig genom en hinderbana och en handbollspappa med rötterna i Palestina. Tillbaka till OV:s rörelsedag.

När VM kommer till Helsingborg så hänger Lilla VM på med bollek, rullstolsuppvisning och paramatcher. OV Helsingborg, fritidsförvaltningen och Handboll Syd gör gemensam sak i samband med att damernas världsmästerskap gästar Arenan. Här kommer en ny rapport från aktiviteterna i Teknikhallen.

Johan Bergman inledde sin handbollskarriär i HK Ankaret från Bjärred som sexåring. När familjen drog vidare till Göteborg hamnade han i IK Sävehof.

– Jag stod i mål i pojk- och juniorlagen och har varit engagerad som tränare och i Partille Cup också. Sedan gjorde jag ett långt uppehåll men var med och spelade med Heid på lägre nivå igen för några år sedan, ända fram till att jag drabbades av ryggmärgsinfarkt 2021, säger han.

HÖNÖ – MALMÖ – HELSINGBORG

Livet ändrade karaktär och Johan Bergman var plötsligt beroende av rullstol.

– Det blev så att jag började med basket i Göteborgs RBK, som håller på med rullstolsbasket. Det är väl den sporten som är mest utvecklad för oss, men när jag fick höra talas om Sävehofs lag i handboll ville jag förstås vara med där också. Det gäller att inte ge upp. Jag har segelbåten kvar och jag kastar in stolen i hytten och kör lastbil med släp i jobbet, berättar han.

Den här dagen är det seriematch med Göteborgs RBK nere i Hästhagens sporthall i Malmö på förmiddagen och sedan handboll mot IFK Kristianstad i Helsingborg, där de mer rutinerade göteborgarna vinner med 14–6.

– Vi mötte ett finskt basketlag och vann (59–51) i Malmö och nu blev det handboll på hemvägen. Jag bor ute på Hönö och fick gå upp vid femtiden i morse för att hinna med båten in till Göteborg och inte missa dagens två matcher i Skåne. Men vad gör man inte? Jag lever mycket för handikappidrotten.

PALESTINA–SYRIEN–HELSINGBORG

I en annan del av hallen laddar Rim Rabbani skarpt mot en annan målvakt. Han heter Zahar Rabbani och är pappa till den åttaåriga skytten.

– Jag är palestinier men kom till Sverige från Syrien, och jag spelade handboll när jag var yngre, säger Zahar.

Han visar en mobilbild på ett tufft Damaskus-gäng med handbollskillar som radat upp sig framför fotografen.

– Jag har tre döttrar och har väl försökt locka dem alla att börja spela, men Rims storasystrar har andra intressen.

Desto roligare tycker han det är att minstingen hittat till integrationsprojektet Handbollsskola för alla i OV Helsingborgs regi.

KOLDING–KENYA–TENSTA

Ingemar Linéll, legend både som spelare och ledare, har kommit till Helsingborg för att presentera konceptet Hand-the-Ball. En mjukisvariant för de yngre med en boll som inbjuder mer till passningar och lagspel än individuellt studsande. De lätthanterade redskapen inbjuder till lekfulla övningar.

I Sverige startade allt som ett pilotprojekt på Hjulstaskolan i Stockholmsförorten Tensta.

Senare på kvällen håller Linéll föredrag i IH och berättar att Hand the Ball började som en stiftelse i Danmark, med ambition att sprida streethandbollens aktiviteter via ett hjälpcenter i Kenya och vidare i Afrika.

– Jag blev själv inspirerad av idéerna när jag var tränare i Kolding, berättar han.

För varje grön mjukisboll som distribueras till skolor och föreningar här hemma skänker Svenska Handbollförbundet i dag tio kronor till den internationellt etablerade hjälporganisationen. Så växer sporten. Vi får väl vara storsinta och kalla det win win i ett VM där handbollsvärlden blir större men avstånden krymper. Som när Senegal pressar Sverige långt in i andra halvlek och VM-kryssar mot Kroatien eller när Angola luggar Island på poäng och ger Frankrike en match ända in på mållinjen.

Och på golvet i Teknikhallen i Helsingborg tar sporten ytterligare ett litet kliv framåt, när en knatte tar sats från en trampolin och när spelarna i OV Helsingborgs, Karlskronas och HK Ankarets paralag, utmanar varandra i balansgång. Allt under en rörelsedag med riktning framåt.

PER OHLSSON
Md hb12
Målvakt på offensiven. Livet förändrades men handbollsmålvakten, egenföretagaren och lastbilschauffören Johan Bergman seglar vidare.
Md hb6
Åttaåriga Rim bombarderar pappa Zahar Rabbani.
Md hb8
Handbollsskola för alla-ledaren och tränaren Ellinor Fahlstedt lägger upp taktiken med OV Helsingborgs paragäng inför andra halvlek mot HK Ankaret.
Md hb15
Ingemar Linéll inspirerades av ett Kenyaprojekt i Danmark och startade Hand the Ball i en utsatt Stockholmsförort.
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub