Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

RÖRELSEGLÄDJE PÅ FLERA PLAN NÄR VM KOMMER TILL STAN

Publicerad 2023-12-04 15:03
Hb5
Mustafa Soosou Paulsson och hans lagkompisar i OV hann med (minst) två matcher i Teknikhallen.
När VM kommer till Helsingborg så hänger Lilla VM på med bollek, rullstolsuppvisning och paramatcher. OV Helsingborg, fritidsförvaltningen och Handboll Syd gör gemensam sak i samband med att damernas världsmästerskap gästar Arenan.

Det går undan i Teknikhallen. Hjulen snurrar i juletid och närkamperna är tuffa.

– Vi är ju inte jättemånga som spelar rullstolshandboll. I Kristianstad samlar vi folk från både Blekinge och Småland och en del åker en och en halv timme för att få träna och spela med oss", berättar Niklas Almers i orange IFK-tröja.

Stora dam-VM håller till i Arenan med gruppspelsmatcher mellan Kamerun, Montenegro, Paraguay och Ungern.

I Lilla VM-projektet är det rörelsedag i teknikhallen på Olympiaområdet bara några hundra meter bort, med spel för funktionsnedsatta och prova på-övningar för alla som vill.

– Vi försöker bjuda på en blandning av stort och smått. Vårt eget paralag, som tränar i Filbornahallen på lördagar, möter Karlskrona och Ankaret och så kommer Sävehov och IFK Kristianstad hit och spelar en rullstolsmatch. Sedan är tidigare förbundskaptenen Ingemar Linell här med sitt lekfulla Hand the Ball-koncept, som ska locka fler barn att röra sig och i bästa fall börja spela handboll. Dagen avslutas med att Ingemar håller ett föredrag i IH för intresserade ledare och föräldrar, innan det blir VM-handboll inne i Arenan, berättar Joakim Radermacher, som är partner- och kommunikationsansvarig för Handbollsskola för alla – OV Helsingborgs prisade satsning i stadens mest utsatta områden.

VECKANS HÖJDPUNKT

En av deltagarna är Rim Rabbani, 8. Hon har kommit i kontakt med OV tack vare Handbollsskola för alla.

– Jag går på Nanny Palmkvist och vi spelar handboll i skolan varje torsdagseftermiddag. Då stannar jag alltid kvar, för det är bland det roligaste på hela veckan, säger hon.

Sedan tar hon sats från en språngbräda och skjuter hoppskott. Först mot pedagogen och lekledaren Ingemar Linell, sedan mot pappa Zahar Rabbani.

För Ida Wennerhäll, som tillhör lördagsgänget i Filborna, blir det en hektisk handbollsdag. Först spelar hon två matcher med OV, men sedan fattas det folk i HK Ankarets lag för funktionsnedsatta mot Karlskrona.

– Jag och några till fick hoppa in och spela med Ankaret också, så det blev tre matcher i dag. Det gick bra det också…

Lagkompisen Mustafa Sossou Paulsson hittar en annan sysselsättning inne på Fritid Helsingborgs lekyta. Här finns en kopia av de fem lysrören som avgör nattduellen i SVT:s "Mästarnas mästare". Det gäller att vara snabbast och greppa lysröret som slocknar. Reflexerna är det inget fel på för Mustafa utmanar och besegrar Peter Eliasson med 4–1.

BJUDER PÅ HJULFEST

Rullstolsmatchen mellan Sävehof och IFK Kristianstad är en fartfylld historia som slutar 14–6. De förstnämnda imponerar i både styrka och snabbhet.

Det här är två lag som känner varandra rätt väl, för det finns inte så många rullande handbollslag i Sverige, så göteborgarna och skåningarna stöter på varandra allt som oftast.

– En stor utmaning för oss är att få det att gå runt ekonomiskt. En tävlingsstol kostar från 20 000 kronor och uppåt. Vi är fem utespelare och en målvakt i laget idag, så det blir en kostnad på minst 120 000. Men ofta har vi avbytare också, så det stannar inte där, berättar IFK-spelaren Niklas Almers.

Han är rutinerad paralympicer och sedan senaste årsskiftet anställd av Svenska Handbollförbundet för att utveckla parasporten och stötta föreningar som satsar på handboll för funktionsnedsatta.

I Teknikhallen bjuder han och övriga deltagare på en riktig hjulfest i december.

PER OHLSSON
Md hb13
Hjulfest i teknikhallen. Sävehov och Kristianstad snurrar igång i högt tempo.
Md hb16
Rim Rabbani har hittat till sporten via Handbollsskola för alla. Här går hon på offensiven mot ledar- och spelarprofilen Ingemar Linell.
Md hb9
Ida Wennerhäll laddar, den här gången i OV-dress. Sedan får hon hoppa in i HK Ankaret också.
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub