Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

Kvalfyllda tider för gröna och vinröda bröder

Publicerad 2023-03-30 09:35
Brothers two
Månssons på mållinjen. Albert och Axel kan hjälpa varandra till nya derbyn i Handbollsligan. Men en kvalfylld vår kommer talangerna inte undan.
Två eller en Månsson i Ligan till hösten? Eller i värsta fall ingen. Det finns många varianter när 26:e och sista omgången avgörs på fredagskvällen. Nästjumbon OV med Albert Månsson hemma mot Alingsås och Lugi, trea från slutet, med Axel Månsson hemma mot bottenlaget Redbergslid. Ett triangeldrama mellan tre 16-poängare och med två U-landslagsmeriterade Lödde-produkter i fokus. “Enklast är ju att vi vinner båda. Så det kan bli derbyn till hösten igen”, säger lillebror Axel.

Skåne eller Göteborg? Det är frågan.

Först och främst; vilket lag trillar ur Handbollsligan?

I ett längre perspektiv; vilken region kopplar/behåller greppet i vår högsta serie?

– Vi vann premiären borta mot Redbergslid med tio mål men det har ju gått lite upp och ner under säsongen sedan dess. Vi spelade stabilt bakåt och vann mot Hallby i senaste hemmamatchen. Sedan åkte vi upp till Eskilstuna och släppte in 35 bollar och förlorade, konstaterar Axel Månsson, 17-årig mittnia i Lugi.

Ni har framför allt haft läckage bakåt – har du någon förklaring?

– Det är svårt att peka på någon enskild faktor, men vi har ett ungt lag och då kan det bli så, lite svajigt.

Du hämtades själv från Lödde Vikings inför säsongen. Hur har premiäråret varit?

– Personligen är jag nöjd. Jag har fått komma in och göra mina minuter och fått ta ansvar och slå straffar.

Brorsan i Helsingborg, uppväxt i genuin handbollsmiljö i Kävlinge kommun – var Lugi ett självklart val?

– Det får jag nog säga. Jag gillar tränarna och de ville ha mig, och så pluggar jag ju på Polhemsskolan i Lund – går andra året på samhällsprogrammet.

Slår ni RIK så undviker OV kval oavsett hur det går i Helsingborg. För er är det bättre om Alingsås vinner i Arenan, för då har ni i alla fall ett lag bakom er oavsett slutresultat i Lund.

Hur resonerar du, Axel?

– Att det är enklast att både Lugi och OV vinner så att vi kan mötas till hösten igen.

Mycket handbollssnack blir det förstås. Pappa heter ju Ola Månsson, ex-spelare och -tränare i OV. Även mamma Helen är före detta elitspelare och dessutom härjar lillsyrran Majken i Lödde Vikings framgångsrika A-flicklag.

Nu, när allt ska avgöras, blir det väl alldeles galet med tugget?

– Jo, det analyseras en del. Abbe och jag brukar alltid snacka mycket och gå igenom matcherna.

Har du koll på lagen som kvalar uppåt?

– Om det blir kval, så blir det mot Karlskrona eller Skånela. Men det där får vänta.


SKÅNE MOT GÖTEBORG

Tre år äldre Albert har kontrakt med OV även nästa säsong. Han håller tummarna för att lillebror och hans Lugi-kompisar ger en hjälpande hand i slutomgången och alltså skickar Redbergslid ner i allsvenskan.

Handbollsligan innehåller i dag fem Skånelag (Ystad, Malmö, Lugi, OV och Kristianstad) och lika många från Göteborgsområdet om man är generös och räknar in Alingsås (Aranäs, Önnered, Redbergslid och Sävehof är övriga).

Frågan är hur styrkeförhållandena blir 2023/24. Lugi, OV eller RIK åker alltså ur direkt. De andra två får spela vidare för att försöka rädda statusen, vilket även Önnered eller Malmö tvingas göra.

Och bland kvallagen hittar vi Kungälv, som gärna vill upp och spetsa Göteborgshandbollen och förbättra styrkeförhållandet mot de där nere i söder.


HEJA LUGI!

Senast blev det en OV-poäng borta mot Önnered (32–32), efter bland annat fem mål av Albert Månsson.Ett resultat som innebar att RIK passerades i botten. OV har alltså sitt öde i egna händer.

Men Albert, borde ni inte säkrat två poäng – ni ledde ju med fem bollar, fick en del utvisningar med er och tappade ändå segern på matchens sista skott (en straff)?

– Vi gjorde egentligen en jättebra insats med få tekniska fel och jag håller med, det borde räckt till seger.

Håller du med om att det varit svajigt emellanåt också?

– Om vi ser till senaste matchen så ledde vi med 24–19 och släppte upp dem. Det kom in en 17-årig målvakt och tog allt. Man kan förstås klaga på avsluten, men det är sånt som händer – han spikade igen. De förvånade lite med uppställningen och (Mishels) Liaba kunde göra sju mål, men vi fick stopp på mycket annat.

Ja, och nu har ni trots allt chans att fixa det av egen kraft. Vad är viktigast i avslutningsmatchen?

– Vi får se upp med Alingsås skyttekraft, och speciellt Mathias Pedersen. De har ett fysiskt lag. Sedan är det klart att jag håller tummarna för Lugi också. Vinner de så blir det kval.

Vad har ni sagt till varandra, Axel och du?

– Vi snackar alltid mycket handboll. Han är min största kritiker och kan vara rätt vass. Jag är mycket snällare trots att jag är storebror… och mer verbal.

Vad vet du om de som utmanar nerifrån (Karlskrona, Skånela och Kungälv) – för placeringen är väl inte helt oviktig med tanke på kvalmotståndet?

– Det enda viktiga just nu är att vi har ett lag bakom oss efter matchen på fredag.

PER OHLSSON
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

SÖNDAG 25/8 ⋅ 04738
FREDAG 13/9 ⋅ 03201

Md handbollsligan herr 275px 75px
Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub