Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

SOMMARSKOLAN KOMMER PÅ BESÖK

Publicerad 2024-06-26 14:27
Sommar8
Tarik Radomilovic, Elin Wald, Teodor Brising och Olle Berndt till er tjänst… Sommarskolan rycker ut.
Kalla det gärna handbollsmission med sociala förtecken. Under tre veckor får 41 skolor besök av OV Helsingborgs sommarpatrull. Ungar på fritidshem och förskolor bjuds på lekfull handboll när fyra gruppchefer och tolv sommarpraktikanter flänger runt med bollar, färgglada västar och solglatt humör.

Många nya övningar är det för 30-talet förskolebarn från Byalagsgatan ett par kvarter bort. Skotträning, passningslekar och andra påhitt. Till slut indelning i fyra lag i rosa, gula, blå och gröna västar och en stunds tvåmålsspel.

I blå laget en tuff tjej i sjuårsåldern mellan stolparna. Hon når halvvägs upp till ribban men panterdyker på konstgräset utanför Västra Ramlösa skola.

I rosa laget en knatte som glömmer bort trestegsregeln och springer med bollen i fast grepp förbi alla kompisar – utan att studsa, utan att passa, med den lilla tjejen i det stora målet i sikte.

Olle Berndt, som har tre veckors sommarpraktik på sitt schema i juni, försöker reda ut begreppen.

– Vad sa vi om stegen..? Bara tre, sedan passar ni till någon med samma färg.

Egentligen ska alla utespelare röra bollen minst en gång innan det är fritt fram att gå på avslut. Men det är en regel som är svår att komma ihåg när solen skiner och lagkompisarna är många och lätt hamnar i passningsskugga.

TRE ROLIGA VECKOR

I en vattenpaus berättar Olle Berndt, som förresten skrev ungdomskontrakt med OV i våras, hur han hamnade här:

– Jag var med under lovet för två år sedan och jobbade i sommarskolan då och kände att jag ville göra det nu igen. Det är verkligen tre roliga veckor.

Totalt är det fyra team – en gruppchef och tre praktikanter i varje – som drar runt projektet på marknivå. De hinner besöka 41 skolor, merparten i Helsingborg men ett par även i Viken och Höganäs, under perioden.

– På vissa ställen är vi flera gånger, men det blir alltid åtta skolor per dag eftersom vi är fyra grupper. På lunchen samlas vi alla och äter tillsammans i klubbstugan, sedan sticker vi iväg igen till nya skolor, förklarar gruppchefen Elin Wald medan några kramglada kids hänger i klasar runt henne.

– Mitt gäng var på Sally Bauer nu i förmiddags och under eftermiddagen är vi här på Västra Ramlösa. Här kör vi ungefär en timme först med alla från förskolan och sedan är det dags för de äldre barnen från fritids.

BÖRJADE PÅ BEACHEN

Själv kom Elin Wald i kontakt med sporten tack vare OV:s beachhandboll.

– Jag gick i trean i Mörarp då och tyckte det var roligt och började träna och spela med klubben, berättar hon.

Ja, sedan blev det några år i olika flick- och ungdomslag. Men ett par allvarliga knäskador förstörde spelarkarriären och ledaruppdragen blev fler och viktigare.

– Nu är jag en av tränarna för våra A-flickor men jag tänkte försöka spela lite själv i OV:s nystartade division 4-lag i höst också, säger hon.

Fast nu är det fullt fokus på OV:s sommarskola där Teodor Brising och Tarik Radmilovic, 15 år och yngst i gänget, gör laguppställningen komplett i Elins ambulerande grupp.

– Efter de här veckorna åker vi till Göteborg och spelar Partille Cup med vårt pojklag. Ja, så det blir en hel del handboll under lovet, konstaterar Tarik, som börjar gymnasiet till hösten.

ÅTTONDE SOMMAREN

Mats Jacobson, verksamhetsansvarig för integrationsprojektet OV Handboll och Skola, har perspektiv på hur bollen sattes i rullning.

– Det är åttonde gången vi kör nu. Första året höll vi till i IH under tre dagar och avslutade med en utflykt till Hembygdsparken i Ängelholm. Sedan blev vi kontaktade av Helsingborg för att ingå i deras sommarpraktik. Eftersom det är tre veckor som gäller för en anställning inom kommunen fick vi tänka om och så började vi med uppsökande verksamhet i stället, berättar han.

Och fortsätter.

– Nu åker vi ut till i stort sett alla grundskolor i Helsingborg och även några utanför kommungränsen.

LOVVÄRDA INITIATIV

OV har ett uttalat samhällsengagemang och mer erfarenhet av lovvärda insatser när skolorna håller stängt.

– Alla barn är inte glada åt att vara lediga. Många förlorar sina rutiner, träffar kanske inte sina kompisar under strukturerade former och en del riskerar till och med att inte få äta sig mätta. Framför allt märker vi den typen av problem och speciella behov när vi har aktiviteter under skolårets andra lov – som sportlovet i februari, vid påsk och under höstlovet, konstaterar Mats Jacobson.

– Vid såna tillfällen, alltså de kortare skolloven, erbjuder vi träning hos oss och då kommer det barn från olika skolor och olika områden och vi blandar grupperna och ser en styrka i det. Integration är ju ett nyckelbegrepp.

Under tre veckor hinner OV Helsingborgs handbollspatruller med 108 pass på 41 skolor.

En eftermiddag på Västra Ramlösas uteplan får sexåringarna Mustafa och Elinor första inblicken i en sport där samspelet är a och o. Någon timme med Elin Wald, Olle Berndt, Teodor Brising och Tarik Radmilovic är ett livligt och kramigt avbrott i vardagen. En liten del i ett ännu mycket större projekt. En skola som definitivt inte är någon sommarplåga.

PER OHLSSON
Md sommar7
“Alla bollar hitåt”. Tarik Radomilovic förbereder lagindelning och tvåmålsspel.
Md sommar3
Elin Wald, en av fyra gruppchefer i OV:s sommarskola.
Md sommar4
Olle Berndt serverar bollar och förskolebarnen bildar “skottlinje”.
Md sommar6
Skott kommer. Teodor Brising har tagit plats i målgluggen och utmanar minstingarna. FOTO: PER OHLSSON
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub