Nya regler inför i år

Publicerad 2022-08-15 13:15
Bb220519bb922  1
Precis som varje år har det nu kommit nya regler som tillämpas i Svensk Handboll från och med 1 juli 2022. Läs om de nya reglerna här.

1. Ändring från 6 passningar till 4 passningar under passivitets varning.

Denna regel gäller när domaren tar upp handen och varnar för passivt spel. Tidigare har spelarna haft sex passningar på sig innan avslut måste komma. Nu är detta ändrat till endast 4 passningar innan domaren blåser av för passivt spel. Utöver detta så ses även skott som tar i försvarets block som en passning.

2. Avkast området utökas.

Denna regel kommer gynna lag som fokuserar på snabba avkast efter insläppt mål. Tidigare har avkast varit tvungna att läggas på mittplanen. Nu gäller följande: avkasten får läggas var som helst i mittcirkeln som är 4 meter i diameter och får göras medan spelarna springer. Motståndarna är inte tillåtna att befinna sig i mittcirkeln under avkast men samtliga medspelare måste befinna sig på egen planhalva.

Som tidigare nämnt kommer detta att gynna lag som vill utnyttja snabba avkast men kommer göra det svårare för lag som nyttjar 7 mot 6 då man måste byta in sin målvakt snabbare.

3. Skott i huvudet på målvakten kan bestraffas med 2 minuter.
Precis som föregående år så gäller regeln att om man i en öppen spelsituation träffar målvakten i huvudet där huvudet är första punkt för träffen (dvs inte om bollen går på annan kroppsdel först och sedan i ansiktet) så ska detta bestraffas med 2 minuters utvisning för osportsligt uppträdande. Detta för att skydda målvakternas hälsa.


För er som vill läsa regelboken i sin helhet så hittar ni den här: Regelbok Svensk Handboll 2022

Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data
Handbollens huvudpartner
Md obos
Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub