Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

Lektioner i social hållbarhet

Publicerad 2024-05-08 09:16
Skola1  1
Paul Gustavsson har slitit sig från budgetarbete och möten på Elcowire, och får träffa Faik och en grön mamba i klassrummet på Kubikskolan.Foto: Per Ohlsson
Vad har Yasmine och Faik på mellanstadiet gemensamt med Elcowires vd Paul Gustavsson och Brinovas HR-ansvarige Matilda Buday? Jo, de brottas med fyrans matte samt både svenska och engelska glosor.

Det är onsdagseftermiddag i Kubikskolan på Fredriksdal. Då drar OV Helsingborgs läxprojekt in i lokalerna.

Ur Faiks bok, som ligger uppslagen på skolbänken, stirrar en färgglad giftsnok med kolsvart öga rakt ut i klassrummet.

"Grön mamba" är veckans ord, varken mer eller mindre. Nu spånar Faik fritt på synonymer och adjektiv kopplade till ormen, dess utseende och karaktär.

– Kan du ett annat ord för avlång? frågar Paul Gustavsson, som prioriterat bort möten och budgetarbete på Elcowire för några timmars ordkunskap och räkneövningar på mellanstadienivå.

Faik svarar djuriskt snabbt:

– Giraffens hals, säger han.

– Jättebra, den är lång den, bekräftar Elcowires vd.

Och fortsätter:

– Sverige kunde du också sagt. Vi lever ju i ett avlångt land, eller hur?

Faik skrattar och nickar.

Sådär håller det på. Först en lektion med fjärde- och femteklassare, sedan ytterligare en med femte- och sjätteklassare.

MOTVERKA UTANFÖRSKAP

Liya, som också tagit chansen till stödundervisning, kryssar för ännu en utförd uppgift.

– Min klasslärare har skickat med vad jag ska göra, och nu är jag snart klar, säger hon.

Sedan gör hon sig redo för att bolla engelska glosor med någon representant från hjälptruppen.

Denna onsdag bidrar OV:s partnerföretag Brinova Fastigheter med läxstöd i form av Melanie Andersson och Matilda Buday, marknadsansvarig respektive HR-ansvarig på bolaget. Elcowire har vd Paul Gustavsson och miljö- och hållbarhetschef Jonas Ciardi på plats. Laguppställningen fullbordas av Mats Jacobson, verksamhetschef för OV Handboll och Skola.

Integrationsprojektet sjösattes 2016 och har fokus mot fyra särskilt utsatta Helsingborgsområden (Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och Söder).

Det långsiktiga målet är att minska risken för ungdomar att hamna i utanförskap.

SOCIALT ENGAGEMANG

Verksamheten innehåller olika aktiviteter i omedelbar anslutning till skoldagen – som handbollsskola, hiphopdans, självförsvarssporter och inte minst läxhjälp för flickor och pojkar i åldern 7–13 år. Ett annat ben i OV Handboll och Skola är träningarna för funktionsnedsatta på Filborna.

– Vi uppskattar OV:s sociala engagemang och har sponsrat dem i flera år. Själva vill vi bidra till att göra något positivt i närområdet och nu när läxhjälpen drog igång på en ny skola under vårterminen så passade det bra i tiden, säger Paul Gustavsson.

Melanie Andersson från Brinova har varit flitig i klassrummet sedan projektet startade i Kubikskolan precis efter februarilovet.

– Det är ett behjärtansvärt initiativ som ger mycket tillbaka. Jag försöker vara med så ofta som möjligt, säger hon och kikar upp från en mattebok.

Kollegan Matilda Buday håller läxförhör med en fjärdeklassare och Jonas Ciardi berömmer "sin elev" i engelska.

– Som hållbarhetschef kan jag bara konstatera att det känns helt rätt att vara här. Vad det handlar om är just precis social hållbarhet, säger han.

MÅNGA AKTÖRER

Jesper Strand är biträdande rektor på Kubikskolan. Han ser många fördelar med OV Handboll och Skola.

– Det är mycket som ska klaffa, och nu har vi fått ihop det på mellanstadiet. Det vill ju till att det finns engagerade elever och föräldrar som är med på konceptet. Vi har ett 20-tal barn som deltar för tillfället. Det kan handla om att man varit sjuk och ligger lite efter eller bara känner att man behöver extra hjälp att fixa måluppfyllelsen, förklarar han.

– Sedan känner vi att vi vill involvera många aktörer – inte minst för att skapa en meningsfull fritid. Här i vårt upptagningsområde finns ju knappast någon föreningsverksamhet alls.

När den nya idrottsanläggningen på Fredriksdal, med två fullmåttshallar, står klar om några år kommer det förhoppningsvis att bli ett lyft både för skolan och ungdomsidrotten.

– I dag är vi trångbodda i vår lilla gymnastiksal, och våra högstadieelever får inte plats utan tvingas ge sig bort till Arenan för att ha idrottslektioner. Vi ser verkligen fram emot den nya hallen här i området, fortsätter Jesper Strand.

NYA LANDVINNINGAR

Även OV Helsingborg planerar att flytta mycket av sin verksamhet till anläggningen som ska byggas utmed Vasatorpsvägen mitt emot Drottninghögs centrum.

I väntan på nya landvinningar rullar OV Handboll och Skola på med läxhjälp och fysiska aktiviteter på ett tiotal skolor. Handbollsträningen ansvarar två idrottsliga ledare för. Till sin hjälp har de spelare i föreningen, som alla har erfarenhet av att arbeta med barn.

Drygt 20-talet volontärer, med livserfarenhet från vitt skilda områden, gör läxhjälpen möjlig. I gruppen ingår medarbetare från OV:s partnerföretag Brinova, Elcowire, SEB och Nordea. De anställda deltar och handleder undervisningen under arbetstid.

– Det är viktigt för våra elever att kunna möta andra vuxna, inte bara lärare. Ja, att se att det kommer hit vanliga människor, med vanliga jobb, för att de vill träffa oss och hjälpa till. Jag lovar, det ger avtryck, säger Jesper Strand.


PER OHLSSON
Md skola2
Mats Jacobson, verksamhetschef för OV Handboll och Skola, och märker snart att Liya har bra koll på veckans uppgifter. Foto: Per Ohlsson
Md skola4
Matilda Buday, som har hr-ansvar på Brinova, löser små och stora problem med Yasmine från Kubikskolan på bostadsföretagets arbetstid. Foto: Per Ohlsson
Md skola 6
“Som hållbarhetschef kan jag bara konstatera att det känns helt rätt att vara här. Vad det handlar om är ju social hållbarhet”, säger Jonas Ciardi. Foto: Per Ohlsson
Md melanie andersson 1366x2048
“Det är stimulerande. Jag har varit med sedan vi började med läxhjälp i Kubikskolan efter lovet nu i februari”, berättar Melanie Andersson från Brinova Fastigheter. Foto: Per Ohlsson
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub