Ov helsingborg banfner 2024 1170x330

Från elever till lärare i handbollsskolan

Publicerad 2023-03-16 11:40
Ov ida o ulla
Instruktörerna Ulla Mohammed och Ida Rashid håller koll på lovlediga barn. De gör det med stort och varmt OV-hjärta – mest av allt för det var så här det började för dem själva för inte så länge sedan. Då, två lite vilsna tjejer i ett smärre handbollskaos. Nu, två förebilder i ett prisat projekt som väcker drömmar och får nya småstjärnor att tindra och växa.

Spralliga förskole tjejer och -killar på inte alltför raka led i Arenans C-hall. En boll var, pass och skott mot mål. Stopp, förklaring, ett uppmuntrande ord och så nya insatser. Ulla Mohammed, 15, och Ida Rashid, 16, får de minsta att lyssna och ladda om.

Okej, oddsen talade väl inte för att det skulle bli så här. Att just de här båda tonårstjejerna skulle hitta till lärarrollen i handbollsskolan.

– Jag gick i förskoleklass på Dalhem och provade i stort sett alla sporter i den där åldern. Det var ridning, fotboll, karate och en massa annat, men jag fastnade inte för något. Jag höll på ett tag… tröttnade och tyckte inte det var så kul, berättar Ida Rashid.

– Gissa om mamma blev chockad när jag blev kvar mer än en vecka i handbollen?

En vecka har blivit till månader, som blivit till terminer och år och i dag spelar hon med tjejerna i Flickor A.

– Efter ett tag i handbollsskolan började jag träna med klubben, de som var i samma ålder. Sedan har det fortsatt och nu har vi gått ihop med 06-orna, tjejerna som är ett år äldre. Det var kanske lite svårt i början, men nu fungerar det jättebra.

LOVHANDBOLL FÖR 700

Ulla Mohammed, som är året yngre, tränar och spelar i dag i det framgångsrika F14-laget, som far fram som en tornado i serien och som avancerat långt i USM.

– Det var väl i ettan i Nanny Palmkvistskolan som jag testade, och jag blev uppmuntrad och tyckte det blev roligare och roligare. Jag höll på med dans också förut men har lagt ner det. Det är något speciellt med lagsport, och så går det rätt bra för oss som är födda -08. Vi är ju obesegrade i serien och vi har varit iväg och spelat cuper i Danmark och på andra ställen, konstaterar hon.

Och fortsätter:

– Ja, sedan har jag hoppat in lite som ledare och det är också roligt.

Alltså har några av eleverna i OV-satsningen Handbollsskola för alla valt väg och själva blivit lärare.

Under sportlovet var det träning tre dagar i veckan för olika grupper – totalt kring 700 barn från 24 skolor – och under påsklovet är det dags igen för fler handbollssugna ungar att få prova på sporten under lekfulla former.

OV lockar sedan några år även med sommarskola under tre veckor i juni. Barn i åldern sex till tolv år erbjuds träning på olika platser i kommunen.

Men framför allt har Handbollsskola för alla (HFA), som startades 2016, blivit en uppmärksammad institution med uttalat mål att arbeta för integration och mot utanförskap. Det var här dagens instruktörer Ulla Mohammed och Ida Rashid tog sina första stapplande handbollssteg i sex-, sjuårsåldern.

KUNGLIG UPPMÄRKSAMHET

Initialt koncentrerades projektet till fyra särskilt utsatta områden: Fredriksdal, Dalhem, Söder och Drottninghög. I dag erbjuder klubben eftermiddagsträning och/eller läxhjälp på sju grundskolor i kommunen. Den senare verksamheten leds av volontärer i form av pensionerade pedagoger eller personal från några av föreningens partnerföretag.

Ungefär 350 barn mellan sju och tio år deltar varje vecka, men projektet växer volym- och åldersmässigt och ska snart ta steget upp på mellanstadiet där barn upp till 13 år kommer att erbjudas möjlighet att ingå i Handbollsskola för alla.

Ett annat ben i HFA är lördagsträningarna i Filbornahallen för två grupper med funktionsnedsatta ungdomar.

Succén har varit monumental, Kronprinsessparets stiftelse har skjutit till medel och nyligen var projektledaren Mats Jacobson uppe på kungliga slottet i Stockholm och presenterade upplägget – kombinationen av fysiska aktiviteter och läxhjälp – för kronprinsessan Victoria, prins Daniel och inbjudna gäster i Bernadottebiblioteket.

– Visst är det viktigt att ha elitlag så högt som möjligt i serierna, men min uppfattning är att vårt projekt med tydlig integrationsprofil lever lite sitt eget liv och lockar många sponsorer och partnerföretag som vill göra skillnad och vara en god kraft i samhället, säger Joakim Radermacher, nytillträdd partner- och kommunikationsansvarig för Handbollsskola för alla.

Per Ohlsson
Md ov ida 2  2
Ida Rashid kom i kontakt med handbollen redan i förskoleklassen på Dalhem, nuvarande Anneroskolan, och blev kvar. Nu ger hon dagens nybörjargeneratrion en hjälpande hand.
Md ov ulla  1
I skottgluggen. Ulla Mohammed gör en lovvärd insats som lärare i handbollsskolan. Från nybörjare till instruktör på några få år.
Md ov ida o ulla
Ida Rashid och Ulla Mohammed gör tummen upp för en växande verksamhet, som fick med dem själva på handbollståget.
Officiell Huvudsponsor
Officiell Hotellpartner
Officiell Partner – IT/Data

VINSTNUMMER

TORSDAG 25/1 ⋅ 21030
LÖRDAG 27/1 ⋅ 20877
FREDAG 9/2 ⋅ 02407
LÖRDAG 10/2 ⋅ 04158
LÖRDAG 16/3 ⋅ 00842
ONSDAG 20/3 ⋅ 00007

Md has logo 1
Md md idrottens bingo 250x120
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub