HOLMBERGS HÖRNA: Taktik på högsta nivå

Publicerad 2018-01-18 15:03
Walle
Walle Holmberg
När Sverige inledde den helt avgörande EM-matchen mot Kroatien med Andreas Palicka i målet undrade jag vad den svenske förbundskaptenen Kristjan Andresson höll på med. Palicka gjorde ju knappast någon succé i inledningsmatchen mot Island. Rena sållet helt enkelt. Mikael Appelgren, som storspelade i den andra matchen mot Serbien och var en av de främsta anledningarna till att Sverige vann, borde naturligtvis fått inleda mellan stolparna.

Men Andresson visste nog vad han gjorde när han valde Pallicka mellan stolparna. Han spikade igen helt i sju minuter. Under den perioden skaffade sf Sverige i 5-målsledning och den släpptes aldrig, även om slutsegern stannade på fyra mål.

Sverige överraskade de flesta med att avsluta det första gruppspelet i EM med seger mot hemmafavoriten. Det hade inte många räknat med, framförallt inte efter den usla premiärmatchen mot Island.

Den fullsatta hallen i Split gjorde vad den kunde för att stötta sina hemmafavoriter, men ju längre matchen led, desto mindre livligt blev det på läktarna. När det i mitten av den andra halvleken stod klart att Sverige skulle vinna var det, om inte tyst så i alla fall en helt annan ljudnivå i hallen än under matchens inledning.

Den svenske förbundskaptenen Kristjan Andresson, med sina knappa två år på kaptensposten, var om inte ett oskrivet kort i internationella sammanhang så i allafall en nybörjare i jämförelse med Kroatiens förbundskapten Lino Cervar. Han har varit förbundskapten för Kroatien i två olika perioder, sammanlagt i 14 är. Därtill har han tre år som förbundskapten för Italien på meritlistan.

Men den här gången slog Andresson honom på fingrarna vad det gäller taktik. Tänker närmast på det som hände i mitten av i den andra halvleken, då Cervan i ett sista desperat försök att komma ifatt de bortflyende svenskarna började praktisera offensiva 3-3 i försvarsspelet, det vill säga tre spelare på linjen och lika många i en riktigt offensiv försvarsroll några meter från linjen. När Kristjan upptäckte det beordrade hann med en gång time out. Då talade han om för sina spelare att för att störa 3-3-spelet skulle den svenske målvakten lämna målet och ge sig i väg på något om han liknas vi en halv offensiv roll. Det fick omedelbar effekt. När Cervan upptäckte det såg han till att det omedelbart åter blev 6–0-försvar.

Vill inte påstå att det var där matchen avgjordes, men att den kroatiske förbundskaptenen fick sig en rejäl knäpp på näsan rent taktiskt är nog ställt utom allt tvivel.