HOLMBERGS HÖRNA: OV får svårt undvika kval

Publicerad 2018-01-05 11:52
Walle
Walle Holmberg
Det är uppehåll i Handbollsligan fram till den 30 januari då Lugi kommer till Helsingborg Arena. Dags för en tvåpoängare för OV? Inte helt omöjligt, eftersom OV i den allra första matchen i Handbollsligan i fjol hade Lugi på gaffeln i Helsingborg Arena.

Till slut kunde dock lundensarna vinna med minsta möjliga marginal – 23–22.

Inför uppehållet på grund av EM-slutspelet i Kroatien ligger OV näst sist med sina sex poäng, bara poängen före Karlskrona på sistaplatsen.

Det är just den platsen OV måste undvika. I annat fall blir det respass till allsvenskan och det ingår definitivt inte i planerna för Helsingborgslaget.

OV ligger just nu på kvalplats och jag tror det bli svårt att komma undan den. Upp till säker mark – elfteplatsen eller bättre – är det nio poäng. Det är mycket när det bara återstår tolv matcher i Handbollsligan. Klart att det finns en möjlighet att hämta in det försprånget, men då ska man ha i åtanke att OV ännu inte tagit en enda poäng i bortahall. Det vill nog till att det blir en och annan pinne i bortahall. I annat fall kan det bli svårt att undvika kval.

Chanserna att nå kval bedömer jag som goda. I det återstående programmet finns bland annat matcher mot Aranäs, Karlskrona och Ricoh, lagen som OV slåss med för att undvika sistaplatsen. Problemet för att OV är att man har att möta de två förstnämnda i bortahall. Det gynnar naturligtvis inte OV. Därför vill det till att helsingborgarna börjar plocka poäng även på bortaplan.

Skulle OV klara att undvika sistaplatsen skulle jag nästan vilja påstå att spel i Handbollsligan är säkrat även nästan säsong.

Hur kan då den där Holmberg var så säker på det? Ett kval måst ju klaras av och det är alltid osäkert.

Visst är det så, men inte i handboll. Sedan det nya kvalsystemet infördes har inget lag från allsvenskan lyckats kvala sig upp i Handbollsligan. Förra säsongen vann inte de allsvenska lagen en enda match mot lagen från Handbollsligan. Skillnaden mellan de båda serierna är med andra ord väldigt stort och det kommer naturligtvis att gynna OV.


Walle Holmberg
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub