HOLMBERGS HÖRNA: Nu dominerar damerna också

Publicerad 2018-01-12 14:59
Walle
Walle Holmberg
Svensk herrhandboll har under de senaste åren dominerats av lagen från Skåne. De senaste tre säsongernas mästarlag kommer från Kristianstad. I förra säsongens SM-slutspel var fyra av de åtta kvartsfinallagen från Skåne. Och det ser likadant ut den här säsongen. Av de sju främsta lagen i Handbollsligan just nu kommer fyra från Skåne.

Nu börjar Skåne även ta över dominansen på damsidan. Av de fyra första lagen i SHE kommer tre från Skåne.

Förra säsongen bröt H 65 från Höör Sävehofs dominans på damsidan. Laget från Partille hade åtta raka svenska mästerskap bakom sig. Men nu slog H 65 Sävehof i SM-finalen.

Fram till onsdagens omgång hade H 65 tolv raka segrar bakom sig och ledde SHE. Då sprang Höör-tjejerna på pumpen för första gången, då Sävehof vann i Höör, trots att H 65 i början av den andra halvleken hade en ledning på sex mål.

Senaste tillskottet bland topplagen från Skåne i damernas högsta serie är Kristianstad HK. Klubben är ung. Har bara dryga tolv år på nacken.

Klubben bildades 2005, då IFK Ungdom på grund av samarbetssvårigheter bröt sig ur huvudföreningen IFK Kristianstad och bildade Kristianstad HK. För tre säsonger sedan tog sig den unga kristianstadsklubben upp i den högsta serien och fick premiärsäsongen kvala för att klara sig kvar. Förra säsongen blev det respass i SM-kvartsfinalen och för tillfället ligger KHK tvåa i SHE.

Det tredje skånska damlaget som håller sig långt framme är Lugi – just nu på fjärde plats i SHE. Efter en bedrövlig inledning på säsongen med bara en seger på de fem första matcherna har Lugi vunnit sex av de sju senaste.

Satt härom dagen och tittade på SHE-matchen Kristianstad-VästeråsIrsta.

Spelmässigt var det knappast något höjdare, men en sak lade jag särskilt märke till och blev imponerad av. Vid sex tillfällen drabbades VästeråsIrsta av utvisningar, men inte vid någon av dem såg man enda en tillstymmelse till protest, vare sig från ledare eller spelare. Samma sak när spelare från Kristianstad drabbades av en 2-minutare.

Det upplever man sällan i herrarnas handbollsliga. Där möts i stort sett varje utvisning av mer eller mindre vilda protester från både spelare och ledare.


Walle Holmberg
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub